این مطلب ابتدا در سایت تحلیلی خبری ان اس اس روژ در این لینک منتشر شده است
در اردیبهشت سال ۲٠۰۴ ، خبر نامزد شدن”ليلا زانا“ پارلمانتار كُرد پارلمان تركيه برای دریافت جایزه صلح نوبل منتشر شد؛ لیلایی كه آن زمان نزديك به 10 سال از عمرش را آن هم به خاطر تأكيد بر كُرد بودن خويش و دفاع از حقوق ملتاش در پارلمان ترکیه در زندان به سر برده بود، پارلمانی که اعتراف به "ملت بزرگ ترك" بخشى از سوگندنامه بود و هست.
تصویر لیلا زنا در پارلمان ترکیه در سال ۱۹۹۱ و ۲۰۱۵ |
نوشته شدن نام لیلا زانا بر تارک لیست ۳۰ نفرهی کاندیداهای جایزهی صلح نوبل، باعث شد که نام و آوازهی وی جهانیتر شود .پس از آن بود که بسیاری از فعالان صلح و حقوق بشر در جهان بیشتر پیگیر وضعیت لیلا زانا شدند و به عنوان نمونه همزمان با کاندید شدن نام وی به عنوان نامزد جایزهی صلح نوبل، شیرین عبادی برندهی ایرانی جایزهی صلح نوبل در سال ۲۰۰۳، و دانیل میتران همسر رییس جمهور فقید فرانسه در نامهای مشترک به «لیلا» نوشتند:
«دوست عزيز براي نوشتن نامه براي تو، نيازي به تأمل و خستگي زيادي نداشتيم جسارت تو در دفاع از آرمانهاي روايي كه تو در راه آنها مبارزه مينمايي راهنماي ما براي نوشتن اين سطور بود، براي آن كه برايت بنويسيم و بگوييم كه جاي تو ميان ما خالي است ...» آنها در بخش ديگري از نامهشان ميافزايند: «مردمي نيز كه تو را انتخاب كردند و دفاع از حقوق و فرهنگ هزاران سالهي خويش را به تو سپردند، آري آنها نيز دلشان براي ديدارت تنگ شده و جاي تو نزد آنها نيز خالي است، همان گونه كه آزادي نيز خلاء تو را كنار خويش احساس مينمايد.» جلسهي محاكمهي ليلازانا در تمام آن سالها براي يازدهمين بار به تعويق افتاده و همين امر بسياري از فعالان حقوق بشر و آزادي و صلح را نگران نموده كه بالاخره سرنوشت اين بانوي صلح طلب زنداني به كجا ميانجامد، و هربار از اين 11 باري ليلا زانا را در ميان تدابير شديد امنيتي و با دستان بسته و ميان كماندوهاي ترك به دادگاه ميآورند.
به همين خاطر است كه دانيل ميتران و شيرين عبادي نارضايتي خويش را از اين امر ابراز داشتهاند و نيززندانی بودن وی را كاملاً بياساس و برخلاف قوانين داخلي كشور تركيه و نيز خلاف بندهاي كونوانسيون اتحاديهي اروپا دانستهاند.
اما پیش از جایزهی نوبل هم لیلا زانا در سال ۱۹۹۵ از سوی پارلمان اروپا برندهی جایزهی «ساخاروف» شد که تا ۲۰۰۴ که از زندان آزاد شد امکان دریافت این جایزه را هم نداشت .
اما ليلا زانا كيست؟
ليلا زانا در تاريخ 03.05.1951 (۱۳ اردیبهشت ۱۳۴۰) در روستاي بخچه در 20 كيلومتري شهر سلوان به دنيا آمد، پس از ازدواج با مهدي زانا پسرعمويش زندگي سياسي خويش را آغاز نموده و در سال 1977 مهدي به عنوان نمايندهي شهر آمد (دياربكر) انتخاب شد. اما با روي كارآمدن دوبارهي نظاميان ترك و حاكم ساختن فضاي اختناق و سركوب و مبارزه با هرگونه آزاديهاي حتي مشروط، مهدي كه از نمايندگان كُرد پارلمان تركيه بود به 36 سال زندان محكوم ميشود. پس از زنداني شدن مهدي ليلا مبارزهي سياسي خويش را شدت ميبخشد و به يادگيري زبان تركي ميپردازد و تحصيلات عاليهي خويش را نيز به پايان ميرساند، اما در خلال همين فعاليتها در سال 1988 به مدت 59 روز زنداني ميشود و زير شديدترين شكنجهها قرار گرفت، و همين شكنجهها او را به بيماري مزمني و هميشگي كه اكنون هم از آن رنج ميبرد مبتلا ساخت، ليلا پس از آزادي در سال 1991 در ليست «احزاب سوسياليست مردم» (SHP) براي نمايندگي مجلس تركيه انتخاب شد و هنگام سوگند یاد کردن به عنوان نمایندهی پارلمان به جای سوگند خوردن بر « ملت بزرگ تورک» گفت : «من باید در راستای اینکه دو ملت کرد و ترک در یک نظام دموکراتیک با هم زندگی کنند تلاش بنمایم»
در هنگام سوگند یاد کردن لیلا مجلسیان ترک با داد زدن وی را تروریست و تجزیهطلب نامیدند و خواهان دستگیری او شدند. البته به دلیل مصونیتش به خاطر نمایندگی مجلس، حکومت تا سه سال نتوانست وی را زندانی کند.
اما لیلا در محاکمههای سیاسی اش در دادگاههای ترکیه هم باز از مواضع خودش پا پس نکشید بلکه سیاستهای دولتمردان ترکیه را به چالش کید و در دادگاه عالی ترکیه گفت:
«محاكمهي سياسي، و دادگاههاي سياسي، از ويژگيهاي شاخص و ديرينهي كشور تركيه ميباشد. به دنبال هر بحراني فرماندهان ارتش و سياستمداران و اميران و اعضاي پارلمان دستگير و روانهي زندان ميشوند. اين پروژه هم اكنون عليه من و آيين و رسم و برنامهی سياسي دیرینه ميباشد. عجيب است و هيچ جا ديده نشده و به وقوع نپيوسته كه نمايندگان ملت از طرف دولت بازداشت و زنداني شوند، اين به هيچ وجه با قانون و مفاد آن همخواني ندارد و تنها پروسهاي سياسي ميباشد.
اين تنها من نيستم كه از حضور و وجود ملت كُرد در تركيه خبر ميدهم و برآن پا ميفشارم. رئيس جمهور پيشين نيز به شيوهاي آشكار 12ميليون جمعيت كُرد اعتراف نموده و به صراحت در مصاحبههايش از چارهانديشي اين مسئله از راه فدراليسم سخن به ميان آورده.
در طول سالهاي 1806 تا 1937 ملت من در 28 قيام و مبارزه تلاش نموده كه آزادي خويش را به دست بياورد.
مصطفي كمال پس از استقرار جمهوريش و نوشتن قانون اساسي آن جمهوري كه براساس و بنيان ناسيوناليسم ترك و بنابر انكار هويت ملي كُردها بنا نهاده شده بود، در قبال خويش به فكر بنا نهادن يك دولت ملي ترك بود. وي در قوانين سال 1924 رسماً استفاده از هرگونه زبان ديگري به جز زبان تركي را در اين كشور ممنوع اعلام نمود.
من اولين زن كُرد هستم كه به پارلمان راه مييابم، آيا رواست واهمهاي از اين داشته باشم كه ممكن است به خاطر عقايد خودم و به خاطر اين كه خواستار آزادي و دموكراسي و اثبات هويت ملي خود و ملتم، با مجازات اعدام روبرو شوم، حكومتهاي غربي به خاطر منافع اقتصادي اين بار هم در مقابل اين رفتار تركيه سكوت خواهند كرد، اما من صدايم را به گوش اعضاي پارلمان و آزادي خواهان جهان ميرسانم و از آنان طلب ياري مينمايم ...
لیلا زنی ۳۰ ساله بود که پارلمان راه یافت و اکنون پس از ۲۴ سال از آن روز پارلمان ترکیه همان است و لیلا زانا همان لیلا زانایی که شیفتهی صلح و برابری حقوقی انسانها و باز هم زبان کوردی را به صحن پارلمان ترکیه کشاند. بانوی اردیبهشت یک بار دیگر در پاییز سیاستهای کمالیسم ترکیه سر بر کشید.. آنچه روشن و هویدا است سر برکشیدن اردیبهشتی این بانوی سیاست مدار صلح طلب است و به قهقهرا رفتن نظام سیاسی ترکیه به سوی فاشیسم بیشتر و بیشتر..فاشیسمی که سرانجام ترکیه را به سوی نابودی خواهد برد...فرصتی که مردم ترکیه در انتخابات دوم نوامبر برای رهایی از فاشیسم اسلامی اردوغان و مدافعاناش، از دست دادند…
----
0 comments:
ارسال یک نظر