تازه ترین نامه ی فرزاد کمانگر
من یک معلم می مانم و تو یک زندانبان¹
زئوس ، خدای خدایان فرمان داد تا پرومته نافرمان را به بند کشند و اینگونه بود حکایت من و تو اینجا آغاز شد.
تو میراث خوار زندانبانان زئوس گشتی تا هر روز نگهبان فرزندی از سلاله آفتاب و روشنی گردی و برای من و تو زندان دو معنای جداگانه پیدا کرد، دو نفر در دو سوی دیوار با دری آهنی و دریچه ای کوچک میان آن، توبیرون سلول ، من درون سلول .
حال بهتر است همدیگر را بهتر بشناسیم
زئوس ، خدای خدایان فرمان داد تا پرومته نافرمان را به بند کشند و اینگونه بود حکایت من و تو اینجا آغاز شد.
تو میراث خوار زندانبانان زئوس گشتی تا هر روز نگهبان فرزندی از سلاله آفتاب و روشنی گردی و برای من و تو زندان دو معنای جداگانه پیدا کرد، دو نفر در دو سوی دیوار با دری آهنی و دریچه ای کوچک میان آن، توبیرون سلول ، من درون سلول .
حال بهتر است همدیگر را بهتر بشناسیم
من معلمم...نه نه...
من دانش آموز صمد بهرنگی ام ، همان که الدوز و کلاغها و ماهی سیاه کوچولو را نوشت که حرکت کردن را به همه بیاموزد. او را میشناسی ؟ میدانم که نمی شناسی.
من محصل خانعلی ام ، همان معلمی که یاد داد چگونه خورشیدی بر تخته سیاه کلاسمان بکشیم که نورش خفاشها را فراری دهد.
میدانی او که بود؟
من همکار بهمن عزتی ام ، مردی که همیشه بوی باران میداد و انسانی که هنوز مردم کرمانشاه و روستاهایش با اولین باران پائیزی به یاد او می افتند، اصلا میدانی او که بود ؟ میدانم که نمیدانی.²
من معلمم ، از دانش آموزانم لبخند و پرسیدن را به ارث برده ام .
حال که من را شناختی ، تو از خودت بگو ، همکارانت که بوده اند ، خشم ونفرت وجودت را از چه کسی به ارث برده ای ، دستبند و پابندهایت از چه کسی به جا مانده ؟ از سیاهچالهای ضحاک ؟
از خودت بگو ، تو کیستی ؟ فقط مرا از دستبند و زنجیر و شلاق ، از دیوارهای محکم 209 ، از چشمهای الکترونیکی زندان ، از درهای محکم آن مترسان، دیگر هیچ هراسی در من ایجاد نمی کنند. عصبانی مشو ، فریاد مکش ، با مشت بر قلبم مکوب که چرا سرم را بالا میگیرم ، داستان مشت تو و سر زن زندانی را به یاد دارم.
مرا مزن که چرا آواز میخوانم، من کردم، اجداد من عشقشان را ، دردهایشان را ، مبارزاتشان را و بودنشان را در آوازها و سرودهایشان برای من به یادگار گذاشته اند. من باید بخوانم و تو باید بشنوی . و تو باید به آوازم گوش دهی ، میدانم که رنجت میدهد.
مرا به باد کتک مگیر که هنگام راه رفتن صدای پایم می آید ، آخر مادرم به من آموخته ، با گامهایم با زمین سخن بگویم ، بین من و زمین ، پیمانی است و پیوندی که زمین را پر از زیبائی و پر از لبخند کنم . پس بگذار قدم بزنم ، بگذار صدای پایم را بشنود ، بگذار زمین بداند من هنوز زنده ام و امیدوار.
قلم و کاغذ را از من دریغ مکن ، میخواهم برای کودکان سرزمینم لالائی بسرایم ، سرشار از امید ، پر از داستان صمد و زندگیش ، خانعلی و آرزوهایش ، از عزتی و دانش آموزانش ، میخواهم بنویسم ، میخواهم با مردمم سخن بگویم ، از درون سلولم ، از همینجا ، میفهمی چه میگویم ؟ میدانم به تو آموخته اند از نور ، از زیبائی ها ، از اندیشه و اندیشیدن متنفر باشی.
اما نترس به درون سلولم بیا ، مهمان سفره کوچک و پاره من باش ، ببین من چگونه هر شب همه دانش آموزانم را مهمان میکنم ، برایشان چگونه قصه میگویم ، اما تو که اجازه نداری ببینی ، تو که اجازه نداری بشنوی ، تو باید عاشق شوی ، باید انسان شوی ، باید اینسوی درب باشی تا بفهمی من چه میگویم .
به من نگاه کن تا بدانی فرق من و تو در چیست ، من هر روز بر دیوار سلولم دستان دلدارم را و چشمان زیبایش را میکشم ، و انگشتانش را در دست میگیرم و گرمی زندگی را در دستانش و انتظار و اشتیاق را در چشمانش میخوانم ، اما تو هر روز با باتوم دستت انگشتان نقش بسته بر دیوار را میشکنی و چشمان منتظرش را در می آوری ، و دیوار را سیاه میکنی.
دنیای تو همیشه تاریکی و زندان خواهد بود و "شعور نور" آزارت خواهد داد ، من ماهها است چشم انتظار دیدن یک آسمان پرستاره ام.
با ستاره های یاغی که در تاریکی از این سوی آسمان به آن سوی آسمان پر بکشند و سینه سیاهی را با نور بشکافند. اما تو سالهاست در تاریکی زندگی میکنی ، شب تو بی ستاره است ، میدانی آسمان بی ستاره یعنی چی ؟ آسمان همیشه شب یعنی چی ؟
اینبار که به 209 برگشتم به درون سلولم بیا من برایت آرزوها دارم ، نه از رنگ دعاهای تو که سراسر آتش است و ترس از جهنم ، آرزوهای من پر از امید و لبخند و عشق است . به درون سلولم بیا تا راز آخرین لبخند عزتی را پای چوبه دار برایت بگویم ، میدانم که باز بندی بند 209 خواهم شد ، در حالی که تو با همه وجود پر از کینه ات بر سر من فریاد میکشی و من باز دلم برای تو و دنیای حقیری که دورت ساخته اند میسوزد . من بر میگردم در حالی که یک معلمم و لبخند کودکان سرزمینم را هنوز بر لب دارم.
معلم محکوم به اعدام ، فرزاد کمانگر
بند بیماران عفونی زندان رجایی شهر کرج
27/10/87
1- چند نفر از نگهبانان 209 (برخلاف بازجوها که اینبار اذیتم نکردند ) به خاطر اینکه در مطلب ، بندی ، بند 209 ، آنها را شبیه شبح خوانده بودم وحشیانه به باد ، کتک و فحش و ناسزا گرفتنم.
2-بهمن عزتی معلمی بود که اوایل انقلاب اعدام شد ، هنوز مردم روستاهای کرمانشاه و کامیاران از او خاطرات بسیار دارند ، میگویند هنگام اعدام در جواب ماموران که از او پرسیدند از مرگ نمی هراسی ؟ لبخند زنان گفت : مرگ اگر مرد است گو نزد من آید تا در آغوشش کشم ، تنگ تنگ
منبع:سایت مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران
پی نوشت: من نه بنا داشتم و نه بنا دارم مطلب کسی دیگر را در وبلاگم بگذارم. مگر خبرهایی که به نظرم به هر حال برای کسانی که به خیلی منابع دسترسی ندارند در این وبلاگ ساده خوانده شود.
اما این نامه ی فرزاد اولا از آن رو که معلم است و دیگر به این دلیل که این انسان صداقت حقیقی انسان بودن را به همه ی ما نمایاند ارزش خواندن دارد.فرزاد با این که از روز اول زیر بار هیچ اتهامی نرفت با آن همه شکنجه که کشید که می خواستند به گناه ناکرده اعتراف کند. نه تنها اعتراف نکرد بلکه از درون زندان نشان داد که حتا در صورت بی گناهی محض که داستان اش را در خبر ها خواندیم. اما انسان بودن شرط اول است. نباید اگر بی گناه بودیم سر ننگ پایین بیاندازیم بدان امید که زندانبان و بازجو قاضی دلشان به حال بی گناهی مان بسوزد و به خیال باطل «رها؟؟؟؟؟» شویم.
فرزاد نشان داد رهایی که به قیمت سرفرو افکندن باشد فارغ و عاری و خالی از هر ارزشی است.حتا اکنون هم که زمزمه ی بی گناهی اش پیچیده باز ترانه ی آزادگی و رهاسری خویش می خواند.
باشد که ترانه ی او زمزمه ی دشت سینه های پرملال و ترس آلود و به جان و جهان چسپیده ی ما باشد.
باشد که به رویای خود او ترانه اش لالای کودکان سزمین اش به زبان مادری شان باشد. باشد که از این که کسی زبان مادری اش را دوست می دارد بر او نشوریم و وی را خائن و جاسوس و وطن فروش(وطنی را که نمی دانم کجاست و من کجای آنم)نخوانیم.
باشد که کمی به این جوان و این قلب آزاد فکر کنیم و به روح خموده و ترس آلود خود ترنمی از بودن و شدن و زندگی به معنای زنده بودن نه به هر قیمیتی زنده بودن را بیافشانیم.
چند روز است که توان نوشتن حتا یک خط را ندارم. حتا یک خط. به فرزاد نگاه می کنم که او دورن سلول ها و از پشت میله ها ترانه ی ما و ترانه ی خویش را می نویسد.
3 comments:
فهرزاد له داخراوترین گرتووخانهکان، له دیوی ناوهوهی دیوارهکانی قهڵای ترس و شهوهزهنگ پهرستی، دهبێته بهرچاوترین کهسایهتی و باڵابهزرزتر له ههموو دیوارێک و به ئۆتۆریتهتر له ههموو دیکتاتۆر و بهسامتر له ههموو قهڵایهک.
فهرزاد وهرزێکی نوێ له ژیانی ههموومانه، ئهزموونێکه جیاواز و دهستپێکێکه بۆ دهربازبوون له پهت و سێداره و کهلهپچه و دهرگا داخراوهکان. فهرزاد له گرتووخانهدا، دیل نابێت و له دووریدا له بیر ناکرێ، ئهو تهنانهت زیندانیش دهکاته بیانوویهک، تا جارێکی دیکه لهسهر کلاسهکانی دهرسدا ئاماده بێت و وانه به منداڵان بڵێتهوه و، باس له ئارمانج و خۆزگه پهمهیییهکانیان بکات، گرتووخانه دهکاته میکانیزمێک و پردێکی پێوهندی بۆ خوێندنهوهی خۆی و خۆمان، فهرزاد دهبێته پهیڤ، تهنانهت من و تۆ، فهرزاد خۆی دهکات به خۆمان، چونکه ئهو ئێمه و ئێمهش ئهوین و لهم پێکهوه بوونه، دهتوانین ببین.
فهرزاد به بێدهنگینهکردن له ههمبهر هۆڤانییهتی سهپێندراو، شکۆی درۆینی دۆزهخ تێکدهدا و به نامه و ههڵوێستهکانی جارێکی دیکه پێویستی پێداگری له ئازادی و ئازادبوون و ئازار ژیان دهسهلمێنێت و فێرمان دهکات ئهگهر تا دوێنێ زیندان خاڵی کۆتایی و پانتای بێدهنگی یان دهستهئهژنۆمان بوو، ئهمڕۆ رێک به پێچهوانهوه، سهرهتای خهبات و بهرخۆدانێکی راستهقینهیه، واته گرتووخانه له تێڕوانینی فهرزادهوه، چالاکی لهنێو دڵی دوژمندایه، ئێمه دهبێ بێترش لهویدا بین و بۆ لهقاودانی توندوتیژی و رهوینهوهی ترسی دیوارهکان و تۆقاندنی دۆزهخ، له دۆزهخهوه تێپهڕین و دهرباز بین.
فهرزاد قهت نهچووه زیندانهوه، چونکه ئهو لهوێوه هاته لای ئێمه و بوو به وانه و وهرزێکی نوێ له داهێنان....
ناخوداگاه از خواندنش تنم لرزید و حس سردی وجودم را گرفت بیشترش را از پشت پرده اشک خواندم
نمیدانم چه بگویم جز اینکه خودم را بسیار کوچک دیدم...
منم مثه قبليا هم دلم لرزيد و هم ناخوداگاه اينجا اومدم.
ولي قبليا ميدونم مثه من يه رنجو نكشيدن و منم قده فرزاد نتونستم اين رنجو تحمل كنم.
بازم سلام يادم رفت نمي دونم چرا هي سلام يادم ميره شايد واسه خاطر اينه كه ميگن "سلام قول من رب الرحيم" كه زياد برام مهم نيست، بگذريم.
زيادي دارم روده درازي مي كنم. از شهاب هم ممنون.
........
تو نمي داني ......غريو يك عظمت ... وقتي كه در شكنجه هاي يك شكست نمي نالد .... چه كوهي ست
تو نمي داني .......نگاه بي مژه ي محكوم يك اطمينان .... وقتي در چشم حاكم يك هراس خيره مي شود ..... چه دريايي ست
تو نمي داني .......مردن .... وقتي كه انسان مرگ را شكست داده است ..... چه زنده گي ست
..........
و شايد هزاران چيز ديگه كه نمي دونيم .......... ديگه بسه.
ارسال یک نظر